Ett igensatt filter

Partikelfilter är en viktig del, emellanåt behöver man genomgå en rengöring av sitt partikelfilter. Att rengöra det kan göra det som nytt igen, man behöver alltså inte köpa ett helt nytt varje gång det bli igensatt.

Ett partikelfilter finns i dieselbilar och är en del av bilens avgassystem. Partikelfiltret fångar upp de fasta partiklarna i röken som kommer från motorn och hindrar dem från att släppas ut i luften. Partiklarna kan vara så små som 0,005 mm och är oftast svarta eller gråa. När det bildas en tjockare skorpa på partikelfiltret minskar filtrets effektivitet och det blir svårare för motorn att andas. Detta kan ge mindre effekt och ökad bränsleförbrukning. När detta sker är det dags för en rengöring av ditt partikelfilter, eller eventuellt att du köper ett nytt. Dock kan det vara minst lika bra att bara rengöra det.

Det finns flera fördelar med att ta hjälp med rengöring av partikelfilter, bland annat:

– Rengöringen tar bort den tjocka skorpan på filter som minskar dess effektivitet och ger motorn andningssvårigheter. Detta gör att bilen återfår full effekt och normal bränsleförbrukning.

– Rengöring av partikelfilter är enkel och snabb att göra. Det tar oftast mindre än en timme och kan göras på vilken som helst bilverkstad eller bilservice.

– Rengöring av partikelfilter är en billigare alternativ jämfört med att byta ut det mot ett nytt filter. Ett nytt filter kan kosta upp till flera tusen kronor, medan rengöring av partikelfilter bara kostar några hundralappar. Dessutom är det bättre för miljön att rengöra istället för att köpa nytt

Det finns alltså många fördelar med att ta hjälp med rengöring av partikelfilter, och det är ett enkelt och snabbt jobb som gör stor skillnad för din bil. Så ta inte chansen att köra runt med ett partikelfilter som minskar motoreffekten och bränsleförbrukningen – låt det istället bli som nytt igen genom att rengöra det regelbundet.